Bästa digitalkameror 2018: 10 modeller som slår alla andra

Med den här artikeln har vi löst en uppgift som egentligen är omöjlig. Den bästa kameran för en professionell fotograf är långt ifrån den bästa kameran för en sportentusiast. Därför har vi valt att plocka ut våra favoriter från olika områden. De har de bästa funktionerna och specifikationerna, är mycket prisvärda och gör exakt det man förväntar sig på ett fantastiskt sätt. 

Vi ska också förklara begreppen som dyker upp och förklara skillnaderna mellan de olika kameratyperna, men om du behöver mer hjälp för att bestämma dig för vilken slags kamera du ska köpa kan du få hjälp från vår internationella kameraguide: Vilken kamera ska jag köpa?

Funderar du på om du ska köpa en kompakt- eller systemkamera? Ta en titt på vår video nedanför!

Har du däremot redan full översikt över vad du vill ha kan du istället gå direkt till en av våra mer specifika köpguider:

Alla dessa kameror har blivit grundligt testade av oss – om du vill veta mer om dem och se flera exempelbilder är det bara klicka på länkarna till de kompletta testerna.

Priset är högt, men om du är på jakt efter den bästa kameran som kan köpas just nu är Nikons D850 ett självklart val. Den fantastiska sensorn med fullt format på 45,7MP ger en helt otrolig bildkvalitet, men det är bara halva historien. Tack vare ett sofistikerat 153-punkts autofokussystem och upp till 9 bilder per sekund i serieläge (med batterigrepp) passar D850 lika bra för att fotografera sport och djurliv som landskap och porträtt. Nikon D850 kan helt klart vara den mest allsidiga kameran vi har testat någonsin.

Läs hela vår recension av Nikon D850 och se vår förhandstitt från lanseringen nedanför.

För inte så längesedan var du tvungen att leta efter en Nikon eller Canon då du var ute efter en fullformatskamera av professionell kvalitet, men Sonys växande serie av systemkameror i fullformat har blivit ett bra alternativ. Med Alpha A7R III har Sony tagit en av våra absoluta favoriter bland systemkameror och förbättrat prestandan så att det har blivit en av de mest kompletta och allsidiga kamerorna på marknaden idag. Den fantastiska fullformatssensorn på 42,2MP i kombination med ett avancerat autofokussystem och 10 bilder per sekund i serieläge gör att du inte längre måste offra prestanda för upplösning eller det motsatta.

Läs hela vår recension av Sony Alpha A7R III

Denna uppdaterade utgåvan av X-T1 liknar kanske inte föregångaren så mycket vid första ögonkast, men uppföljaren till Fujifilms systemkamera har blivit kraftigt förbättrad på flera områden. Viktigaste av dem alla är kanske den förbättrade autofokusen. Den har tagit ett enormt steg jämfört med systemet i X-T1 och justering av fokus på objekt i rörelse går väldigt snabbt. Samtidig är den väldigt intelligent och den erbjuder bra anpassningar. Allt detta i kombination med 8 bilder per sekund i serieläge, en smart skärm med dubbla hängslen, ljusstark elektronisk sökare, Fujifilms fantastiska 24,3MP X Trans III-sensor och bra fysiska kontrollmöjligheter gör X-T2 till en av de bästa kamerorna på marknaden idag.

Läs hela vår recension av Fujifilm X-T2

Nikon D3400 bygger vidare på fantastiska D3300 och har blivit vårt första val när det gäller kameror för nybörjare. Den har samma design och specifikationer som föregångaren, men har blivit utrustad med Nikons SnapBridge-funktion som låter dig överföra bilderna till din smarttelefonen via bluetooth. På detta sätt kan du enkelt dela dem med andra. Sensorn på 24,2MP ger dig detaljrika bilder och D3400 är också en väldigt enkel kamera att använda. Det smarta guideläget är dessutom ett nyttigt verktyg som ger dig förklaringen till viktiga funktioner samtidigt. Vi saknar en touchskärm, men utöver det är denna vår favorit bland nybörjarmodellerna just nu.

Läs hela vår recension av Nikon D3400

Panasonic LX100

X100F är både vacker att se på och att använda, men den passar inte för alla. Den är en relativt stor kompaktkamera i retrostil med ett låst objektiv på 23 mm och f/2.0. Den är utformad för fotografer som saknar tyngden och de manuella kontrollerna på de gamla kamerorna, till exempel de traditionella 35 mm-kamerorna. X100F är också relativt specialiserad och de flesta kommer förmodligen vilja ha andra kameror vid sidan om. Inte minst är den lite väl dyr, men samtidig ger den dig också en helt unik fotoupplevelse.

Läs hela vår recension av Fujifilm X100F

De flesta av specifikationerna till OM-D E-M10 Mark II har fått små uppdateringar jämfört med Mark II, men Olympus har finputsat och justerat en av denna klassens bästa kameror så den har blivit ett bättre alternativ för både nybörjare och entusiaster. Några vill nog anmärka på att micro 4/3-sensorn är en svaghet (den har hälften av området jämfört med APS-C), men effekten på bildkvaliteten är minimal och det gör också att objektiven blir lika kompakta och lätta som själva kameran. Tillsammans får du 5-axlig bildstabilisering, en okomplicerad elektronisk sökare, imponerande snabbt serieläge (med 8,6 bilder per sekund) och 4K-video. E-M10 Mark III är absolut ingen lek och på alla sätt en seriös kamera.

Läs hela vår recension av Olympus OM-D E-M10 Mark III

Panasonic TZ70/ZS50

TZ100 har samma storlek som tidigare kameror i TZ-serien, men Panasonic har ändå pressat in en mycket större sensor i sin nyaste modell. Det gör att varje pixel blir runt 2,4 gånger större än hos modeller som Lumix TZ90 och resultatet är mycket högre bildkvalitet. Zoomobjektivet är inte lika imponerande, men du får fortfarande en elektronisk sökare som gör det enklare att komponera bilder i starkt solljus. Samtidigt får du videoinspelning i 4K och Panasonics 4K fotoläge som låter dig ta bilder av flyktiga ögonblick i 8MP. Tillsammans gör allt detta TZ100 till en oerhört kraftfull kompaktkamera.

Läs hela vår recension av Panasonic Lumix TZ100

Canon EOS 760D

EOS 800D är uppföljaren till 750D och en av de bästa nybörjarmodellerna du kan köpa just nu. Upplösningen är densamma som förr, men designen är ny och ISO-prestandan är uppgraderad. Dessutom är autofokusen förbättrad sedan förra modellen. Du får 45 punkter och en Live View AF som är lika snabb som hos några spegellösa rivaler. Dessutom är det nya grafiska användargränssnittet på 800D även mer fristående för nybörjare. Saknaden av 4K-video och plastytan är två stora nackdelar, men trots det är ändå EOS 800D en bra ingång till systemkamerornas värld.

Läs hela vår recension av Canon EOS 800D

Panasonic FZ1000

Den sista fotokameran vi ska nämna är en kompaktkamera med superzoom, en sällsynt typ av kamera eftersom den enorma zoomen tvingar användaren att använda samma 1/2,3-sensor som du hittar i vanliga kompaktkameror. Du får utseendet och känslan av en systemkamera, men du får definitivt inte bildkvaliteten. Men Panasonic Lumix FZ2000 är annorlunda. Den erbjuder nämligen lite av zoomen till fördel för en större 1 tums sensor – en kompromiss de flesta fotografer kommer bli glada för. Zoomen sträcker sig till 480 mm som är relativt kort för en superzoom-kamera, men ändå mer än tillräckligt för det mesta av dagligt bruk. Vi offrar i vilket fall gärna lite av zoomens räckvidd för bättre och snabbare optik. Vi gillar FZ2000 eftersom den levererar både bildkvalitet och zoomlängd, och på köpet får du också full manuell och semi-manuell kontroll, lagring i RAW-format och 4K video.

Läs hela vår recension av Panasonic Lumix FZ2000

GoPro Hero6 Black är den bästa actionkameran du kan köpa. Den är dyr jämfört med några av konkurrenterna, men den är fylld av funktioner som 4K i 60 bilder per sekund och super-slow mo i 1080p med 240 bilder per sekund. Den förbättrade bildstabiliseringen fungerar väldigt bra och inspelningar har större dynamik och bättre prestanda i svagt ljus än vad Hero5 Black levererar. Dessutom är den vattentät ner till 10 meters djup, den har en skön 2 tums touchskärm och den uppdaterade QuikStories-appen överför och redigerar videomaterial automatiskt åt dig. Är du på jakt efter en bra actionkamera finns det inte något bättre val än Hero6 Black.

Läs hela vår recension av GoPro Hero6 Black

Vad får du i lådan med GoPro Hero6 Black? Se vår öppningsvideo ovanför.


TechRadar: Photography & video capture news

This entry was posted in Photography and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply