Bästa systemkameror som du kan köpa just nu

Letar du efter en billig systemkamera? I flera årtionden har digitala systemkameror varit första valet för alla som önskar att ta sin fotograferingen till nästa nivå. Vare sig du är nybörjare eller professionell kan du dra fördel av tre viktiga huvudfunktioner: manuella kontroller, strålande bildkvalitet och utbytbara objektiver.

Samtidigt har kompakta systemkameror blivit ett alternativ. De är mindre (i alla fall de flesta av dem), mekaniskt enklare och i likhet med systemkameror har de utbytbara objektiv. Om du vill veta mer om vad som skiljer de olika typerna kan du se här: Spegellösa mot systemkameror: 10 skillnader. Vill du veta mer om alla sorters kameror du har att välja mellan kan du se närmre på vår steg-för-steg-guide: Vilken kamera ska du köpa?

En systemkamera är det bästa valet om du vill ha en kamera med både utbytbara objektiv och sökare (de flesta billiga kompakta systemkameror saknar sökare). Om du är nybörjare kommer du att upptäcka att nästan alla professionella sports-, press-, och naturfotografer fortfarande väljer fullformatssystemkameror, istället för de nya spegellösa- eller kompaktkamerorna.

Med det sagt har det kommit nya modeller, som till exempel Fujifilm X-T2, Panasonic Lumix G9 och Sony Alpha A7R III, som har börjat stjäla systemkamerans obligatoriska plats i fotografers kameraväskor.

Bland systemkamerorna på marknaden finner du ett stort urval av olika modeller riktade mot olika användare, olika färdighetsnivåer och olika budgetar. Här är våra favoriter bland systemkamerorna du kan köpa just nu:

Om du är på jakt efter den ultimata systemkameran just nu är Nikon D850 det rätta valet. Denna fullformatskameran är monstruöst dyr, men för pengarna får du en otrolig kamera som inte kommer göra dig besviken. Den enorma 45,4MP-sensorn levererar otroliga detaljer och extremt lågt brus även vid höga ISO-tal, och det sofistikerade 153-punkters autofokussystemet är långt ifrån Nikons flaggskepp D5. Den ger dig även 7 bilder per sekund i serieläge och det enorma urvalet av avancerade funktioner. Allt är packat in i en robust aluminiumlegering. Resultatet av allt detta är en kamera som är ett naturligt första val, oavsett vilka sorts motiv du jobbar med.

 Läs hela vår recension av Nikon D850

Se vårt första intryck i videon nedanför:

Canons EOS 5D-serie har långa anor och traditioner. Den ursprungliga 5D introducerade massorna för fullformatskameror, Mark II var först ute med HD-video i en systemkamera och Mark III blev snabbt en favorit hos flera fotografer. EOS 5D Mark IV finjusterar och förbereder det allra mesta av denna kamera. Du får också en ny 30,4MP-sensor och ett avancerat 62-punkters autofokussystem. Ända tills nyligen var den vår absoluta favoritkamera, men den har blivit en solid nummer två efter att D850 kom på marknaden.

 Läs hela vår recension av Canon EOS 5D Mark IV

Nikon har tagit med sig de flesta av de avancerade funktionerna från flaggskeppskameran D5 och satt dem in i ett mindre och mer slitstarkt kamerahus. Det betyder också att fullformatssensorn är utbytt med en 20,9 MP APS-C-sensor, men den ger ändå D500 möjlighet att ta uppemot 10 bilder i sekunden och mycket bra ISO-prestanda. Det fantastiska 153-punkters autofokussystemet gör också denna kamera speciellt bra till sport- och naturfoto, men den fungerar ändå mycket bra till både landskaps- och porträttfoto. Är priset för högt för dig kan du eventuellt ta en titt på D7500. Den är lite billigare än D500 och innehåller mycket av samma teknologi, samt den nämnda bildsensorn.

 Läs hela vår recension av Nikon D500

D7500 är billigare än ovannämnda D500 och har inte samma professionella prestanda, men den har samma fantastiska sensor på 20,9MP i ett billigare och mer kompakt kamerahus. Därmed får du inte det otroliga 153-punkters autofokussystemet som D500 har, men det förbättrade 51-punkters systemet slår ändå många av rivalerna. Dessutom hittar du höjdpunkter som 4K-video, vridbar touchskärm och upptill 8 bilder i sekunden i serieläge. Därmed blir D7500 ett frestande alternativ för både nybörjare och mer erfarna fotografer. Alternativt kan du ta en titt på D7200 – den är kanske inte lika bra som D7500, men den är ändå bland de bästa kamerorna du kan få tag i.

 Läs hela vår recension av Nikon D7500

Se vår videorecension av Nikon D7500 nedanför.

Precis som D500 lånar också EOS 7D Mark II flitigt från sin storebror EOS-1D X (som sedan dess har blivit ersatt av EOS-1D X Mark II). Du får 10 bilder i sekunden i serieläge och ett professionellt autofokussystem i en kamera riktad till nybörjare. Därmed kan du ta bilder av snabba rörelser och sport som proffsen, men till ett billigt pris. Men EOS 7D Mark II är inte bara en vass specialist, den fungerar också bra som en allsidig kamera. Den har ett robust kamerahus i magnesiumlegering och vädertåliga kontroller. Den har en enastående sensor med ett avancerat hybridsystem för autofokus. Inte minst är det en väldigt bra videokamera.

 Läs hela vår recension av Canon EOS 7D Mark II

Har du sett på Nikon D850 högre upp i listan men tyckt att priset är för högt behöver du inte leta längre än D750. Den har visserligen inte den fantastiska 45,4MP-sensorn som finns i D850, men 24MP-alternativet levererar också väldigt bra kvalitet och speciellt hög ISO. D750 erbjuder också ett okomplicerat serieläge med 6,5 bilder per sekund, en praktisk vridbar skärm och ett ganska överkomligt pris.

 Läs hela vår recension av Nikon D750

I motsatta änden av skalan från fullformatskamerorna hittar du D3400 – den är billig, den har en av de skarpaste APS-C-sensorerna som finns och ett stiligt ihopfällbart objektiv. Detta är beviset på att du inte måste betala en förmögenhet för att få en bra kamera och du får så mycket för pengarna att D3400 är lika imponerande som mer avancerade (och dyrare) alternativ. Den har en bra 24MP sensor och även om kontrollerna är utformade för nybörjare kan du ta bilder som ser ut som de kommer från en mycket dyrare kamera. För nybörjare är detta perfekt.

 Läs hela vår recension av Nikon D3400

Den kostar lite mer än Nikon D3400, men EOS 800D ger dig också ett mycket större urval av funktioner. Den nya sensorn imponerar och detsamma gör autofokussystemet med 45 punkter, som också ger dig en väldigt bra Live View-autofokus. Dessutom gör det nya grafiska gränssnittet denna kamera ännu mer attraktiv för nya användare. Frånvaron av 4K-video och den billiga konstruktionen irriterar lite, men om du som nybörjare är på jakt efter en allsidig och användarvänlig kamera är EOS 800D ett väldigt bra val. 

 Läs hela vår recension av EOS 800D

D850 har stulit mycket av glansen från D810, men den senare är fortfarande ett bra köp. Den är byggd som en tank, den är väldigt användarvänlig och den kostar inte skjortan (jämfört med konkurrenterna i alla fall). Upplösningen på 36,3MP har överskridits av Canon EOS 5DS och Sony Alpha A7R II, men D810 levererar fortfarande strålande resultat med en enorm detaljrikedom. Håller du på med sport-, action-, eller naturfoto är kanske serieläget med 5 bilder per sekund lite begränsande, men annars är D810 en väldigt bra systemkamera som ger mer for pengarna än någon annan.

Läs hela vår recension av Nikon D810

Pentax K-1

K-1 ger dig en robust design och en fullformatssensor till ett relativt överkomligt pris. Den är inte billig, men den kan jämföra sig med kameror som Nikon D810, Canon EOS 5D Mark III och Sony Alpha 7R II. Pentax Pixel Shift-teknologi är smart och det är stort att de har klarat att skapa ett läge som fungerar när kameran hålls i handen, trots att skillnaden inte är speciellt stor. K-1 är inte lika allsidig som 5D Mark III, men den fungerar väldigt bra till landskap, stilleben och porträtt – alltså alla sorters foto som inte kräver snabbt autofokus och som drar nytta av alla pixlarna och den detaljerade upplösningen.

 Läs hela vår recensionen av  Pentax K-1


TechRadar: Photography & video capture news

This entry was posted in Photography and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply